Over mij

Mijn foto
Ik ben Frank Hoekzema. Ik ben geboren in 1982 en woon in Zeist. Ik heb thuis een vrouw en twee zoontjes, geboren in maart 2007 en 2009. Wij zijn gek op huisdieren en hebben of hadden onder andere poezen en konijnen. Naast de liefde voor dieren hou ik er erg van om mijn tijd buiten te besteden en vandaar dat ik ook heb gekozen voor mijn beroep als Golf Professional. Ik ben in Engeland opgegroeid en daar begon ik met golfen op mijn twaalfde. Golf is in Engeland natuurlijk een grotere sport dan in Nederland en het wordt er echt met de pap lepel in gegoten. Op mijn 17de had ik al een scratch ( 0 ) handicap en ik heb in Engeland voor zowel het onder 21 jaar, als volwassen county team gespeeld. Ik heb als spelende amateur veel plezier gehad en veel bereikt in het spel. Nu heb ik de mogelijkheid om met veel plezier mijn kennis over te kunnen brengen aan golfers van elk niveau hier in Nederland.

zaterdag 19 november 2011

Heb jij moeite om diepte te bepalen in een bunker?

De laatste tijd komen veel leerlingen bij mij die moeite hebben de bal goed uit de bunker te krijgen. Ze laten de bal in de bunker liggen of hij vliegt een end over de green. In de meeste gevallen komt dit omdat ze moeite hebben om de correcte diepte te bepalen bij het spelen van een bunkerslag.

Nu is de vraag: hoe bepaal jij je diepte in een bunker?

De meeste amateurs slaan vanaf de fairway maar nauwelijks een plag. Ze zijn niet gewend om met de club onder de grond uit te komen. In een bunker moet dit natuurlijk wel. De club moet ongeveer 3-5 cm onder de bal uitkomen. Op de een of andere manier moet deze diepte dus gecreëerd worden. Wat mij opvalt is dat de meeste leerlingen deze diepte proberen te veranderen door een aanpassing te maken in de swing. Ze slaan bijvoorbeeld heel stijl naar beneden of zakken door de knieën in de slag naar de bal toe. Dit vraagt om problemen omdat je een extra beweging aan je slag toevoegt die totaal overbodig is. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om bij elke bunkerslag exact dezelfde hoeveelheid naar beneden te zakken tijdens de swing. Het resultaat zal dus een bal zijn die amper vooruit komt of een die dun geraakt is en ver voorbij zijn doel vliegt.

Mijn advies is om bij deze slagen te zorgen dat de diepte al bepaald wordt in je beginstand. Ga flink wat breder staan en zak wat naar beneden alsof je een beetje gaat zitten. Een mooie bijkomstigheid hiervan is dat je een stuk steviger staat en dat is in een bunker ook belangrijk. Door deze stand in te nemen heb je je dieptepunt al met de nodige 5 cm verlaagd en hoef je alleen maar de hoogte te bewaren tijdens de slag. Focus er op dat je precies onder de bal uit komt en dan zou dit een redelijk constant resultaat moeten opleveren. Je hoeft dan ook niet stijl naar beneden te slaan maar kunt een vrij vlakke slag maken. Vaak helpt het om te visualiseren dat de bal op een tee ligt en dat je de tee onder de bal weg slaat.

Bunkerslagen zijn leuke slagen en als je de basis beheerst zijn ze helemaal niet zo moeilijk. Besteed er maar eens wat tijd aan en laat mij weten wat je ervaringen zijn!

Succes,

Frank Hoekzema
PGA Professional

Location:Gandhilaan,Zeist,Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten